De start van Flowing Progress

De dag voor Moederdag ging ik naar de boekhandel om twee boeken op te halen. Ze gingen over positiviteit. Bij het uitpakken van mijn boeken, zag ik dat er een klein gratis notitieboekje toegevoegd was waarop stond:

Mama (zelfst. Naamw. (vr)

  1. iemand die alles doet wat nodig is
  2. iemand die altijd gelijk heeft
  3. iemand van wie heel veel gehouden wordt.

Vandaag las ik in één van de nieuw aangeschafte boeken. De eerste vraag die gesteld werd, was: “Ga eens in gedachten naar een bijzonder persoon die aandacht en liefde voor je heeft of had. Iemand die iets heel moois, positiefs aan jouw leven toevoegde door je iets te geven. Iemand die altijd voor je klaar stond”.

Ik dacht aan mijn moeder, een heel bijzondere vrouw omdat alles wat ze geeft en wat ze is liefde, doorzettingsvermogen en positiviteit is. Als wij als kinderen een meningsverschil hadden, dan koos ze nooit voor één van ons, maar ze liet ons de gedachte van de ander zien. Dat was niet altijd leuk, omdat je zo nooit de bevestiging kreeg dat je gelijk had. Ik had mij dan ook voorgenomen dit later toch wat anders aan te pakken.

Afgelopen week hadden mijn dochters een meningsverschil. Argumenten hadden ze allebei genoeg en voor beide standpunten was wel wat te zeggen. Ik besloot, gezien hun leeftijd, mij er niet mee te bemoeien. Het meningsverschil liep aardig uit de hand. Ze waren uiteindelijk niet meer boos op elkaar, maar boos op mij, omdat ik mij er niet mee bemoeid had. Kan je het als moeder ooit goed doen?

Als ik kijk naar de bovenstaande betekenis van ‘mama’ dan heb ik gedaan wat nodig is, heb ik vast gelijk gehad met het geen keuze maken, en houden ze nog steeds van mij.

Zo is dat ook met mijn moeder, ze heeft gedaan wat nodig was, ze had gelijk en ik houd zielsveel van haar. Ik ben gelukkig dat ik net als mijn moeder geen keuze maak en dat allebei mijn kinderen mij even lief zijn.

Ik hoop dat als ik later oud ben en als het allemaal niet meer zo eenvoudig is, dat ik dan ook de positiviteit en het doorzettingsvermogen van mijn moeder mag hebben. Flowing Progress lijkt mij een mooie start.

 

@Floor Thijsen, Flowing Progress, 2017.